Składniki:
- 25 dag zielonego groszku cukrowego w strączkach
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- papryka
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Składniki: 300g wędzonki ( wędzona szynka, golonka lub coś innego ) 400g młodego groszku konserwowego ( netto ) jarzynka ( pietruszka, seler, marchewka, por lub mrożona mieszanka ) natka pietruszki szczypior majeranek, estragon, bazylia, słodka papryka, pieprz, sól bułka na grzanki olej czosnkowy z oliwek Sposób przyrządzenia: W 1,5 l wody wygotowujemy wędzonkę, aż zmięknie.…
Skład: – 350 g marchwi – łyżka masła – 350 g zielonego groszku. – cukier – sól Sposób przyrządzenia: Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj groszek zielony. Następnie duś na gorącym maśle (na małym ogniu), a potem przypraw solą i cukrem, podlej odrobiną wody i uduś pod przykryciem. Można potrawę zagęścić mąką.