Składniki: 400 g suszonej ciecierzycy 50 ml oliwy 1 ząbek czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na 6 godzinę. Po tym czasie wymienimy wodę na czystą, dodajemy rozmaryn oraz czosnek pokrojony na plasterki. Trzymać na małym ogniu około 1, 30 godziny. Następnie odcedzić i rozetrzeć przez sito, wówczas…
Kategoria: Warzywa
Bób
Bób z koperkiem Oli
by Ola Rudnik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bobu 1 pęczek koperku sól pieprz Sposób wykonania: Bób oraz koperek zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie całość odcedzić, usuwając koperek. Bób przełożyć do miseczki i oprószyć solą oraz pieprzem.
Ziemniaki
Ziemniaki zapiekane w mleku
by Paulina Trela • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 ząbek czosnku 500 ml mleka 3 łyżki masła 4 łyżki śmietanki 30% sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować rozgniecionym czosnkiem oraz masłem po czym ułożyć w nim plastry ziemniaków tak aby nachodziły na siebie. Zalewamy je osolonym mlekiem. Na samą górę wylewamy jeszcze śmietankę.…
Warzywa
Pory duszone z masłem
by Wanda Salamon • • 0 Comments
Składniki: 800 g porów 2 łyżki masła 100 ml bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić na plasterki po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle około 5 minut. Po tym czasie wlać bulion i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i…
Brukselka
Brukselka w śmietanie
by Joanna Ratajczyk • • 0 Comments
Składniki: 800 g brukselki 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczką mąki 100 ml śmietany 200 ml wywaru z grzybów sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać wrzątkiem, osłodzić i osolić do smaku i gotować około 15 minut. W między czasie cebulkę posiekać zeszklic na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić…