Składniki: 800 g bakłażanów 200 g mąki 2 jajka 150 ml mleka 1 łyżeczka oliwy cukier puder sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Do mleka wbić jajko, wsypać 150 g mąki i dodać jeszcze oliwę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. W między czasie obrać bakłażana, pokroić go plastry i oprószyć solą…
Kategoria: Warzywa
Bakłażany
Bakłażany zapiekane z pomidorami
by Katarzyna Świątkowska • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 6 pomidorów 2 łyżki tartej bułki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml oliwy 1 łyżka rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na plastry, które usmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie czosnek rozetrzeć z solą i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Następnie pomidory pokroić na plastry i układać…
Bakłażany
Bakłażany pieczone z miodem
by Donata Pełka • • 0 Comments
Składniki: 700 g bakłażanów 120 ml oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól pieprz 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Oczyszczone bakłażany pokroić na ukośne plastry, które skropić oliwą i oprószyć solą. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. W między czasie…
Dynia
Dynia z boczkiem w śmietanie
by Kinga Bobrowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dyni 3 łyżki mąki 3 łyżki oliwy 100 g boczku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w dużą kostkę, którą obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i razem z dynią obsmażyć na rozgrzanej…
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa z tartą bułką
by Renata Ambroziak • • 0 Comments
Składniki: 600 g fasolki szparagowej 4 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki sól cukier Sposób wykonania: Fasolkę opłukać i odciąć końcówki. Następnie fasolkę zalać osoloną wodą. Dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru i gotować około 15 minut od momentu, gdy woda zawrze Po tym czasie odcedzić fasolkę. Tartą bułkę przesmażyć na rozgrzanym maśle i polać nią…