Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia z boczkiem w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób wykonania:

    1. Obraną dynię pokroić w dużą kostkę, którą obtoczyć w mące.
      Boczek pokroić w kostkę i razem z dynią obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
      Następnie dodać rozgnieciony czosnek oraz śmietanę.
      Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut.
      Doprawić jeszcze do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
      Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *