Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dynia

Dynia w paprykowym sosie

Składniki: 1 kg żółtej dyni ½ szklanki wody 1 duża cebula 8 dkg słoniny 1 szklanka śmietany sól papryka czosnek Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, pokroić wzdłuż i na małe kawałeczki w poprzek, zalać wrzącą wodą , dodać tłuszczu i gotować, na wolnym ogniu. Słoninę wytopić, dodać drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę i udusić ją…

Dynia z boczkiem w śmietanie

Składniki: 1 kg dyni 3 łyżki mąki 3 łyżki oliwy 100 g boczku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w dużą kostkę, którą obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i razem z dynią obsmażyć na rozgrzanej…

Dynia zapiekana

Składniki: 600-800 g dyni filiżanka tartej bułki 6 łyżek masła 1 szkl. śmietany 1 jajko Sposób wykonania; Dynie obrać po czym zalać ją osoloną wodą i ugotować, wówczas ją odcedzić i pokroić. Przełożyć dynie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przesypując ją tartą bułką i kawałkami masła. Zalać całość roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawić do…

Dynia zapiekana w śmietanie

Składniki: 1 kg dyni 1 ½ łyżki masła 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki mąki ½ szkl. śmietany 2 ½ łyżki masła 2 łyżki cukru sól Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w plasterki, które oprószyć solą po czym obtoczyć w mace wymieszanej z cukrem. Następnie obsmażyć dynie na rozgrzanym maśle. Obsmażoną dynię przełożyć do naczynia…

Smażona dynia ze śmietaną

Składniki:  1 kg dyni 8 łyżek masła sól łyżka mąki ¾ szkl. śmietany Sposób wykonania:  Dynię obrać i usunąć z niej pestki po czym pokroić ją w plasterki, które oprószyć solą. Następnie usmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie na łyżce rozgrzanego masła przesmażyć łyżkę mąki, wówczas wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Ugotowaną dynię…