Składniki:
- 1 kg żółtej dyni
- ½ szklanki wody
- 1 duża cebula
- 8 dkg słoniny
- 1 szklanka śmietany
- sól
- papryka
- czosnek
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, obrać, pokroić wzdłuż i na małe kawałeczki w poprzek, zalać wrzącą wodą , dodać tłuszczu i gotować, na wolnym ogniu. Słoninę wytopić, dodać drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę i udusić ją do miękkości, dodać mąkę i podsmażyć tak jak na zasmażkę, podlać wywarem z gotowanej dyni. Do gotującego wywaru dodać śmietanę. Rozgotować na gęsty sos. Do ugotowanej dyni dodać sos, jeżeli jest za gęsty rozrzedzić. Dodać do smaku sól, paprykę i roztarty czosnek, mieszając zagotować. Dobrze smakuje z ziemniakami.