Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia w paprykowym sosie

Składniki:

  • 1 kg żółtej dyni
  • ½ szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 8 dkg słoniny
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • papryka
  • czosnek

    Sposób przyrządzenia:
    Dynię umyć, obrać, pokroić wzdłuż i na małe kawałeczki w poprzek, zalać wrzącą wodą , dodać tłuszczu i gotować, na wolnym ogniu. Słoninę wytopić, dodać drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę i udusić ją do miękkości, dodać mąkę i podsmażyć tak jak na zasmażkę, podlać wywarem z gotowanej dyni. Do gotującego wywaru dodać śmietanę. Rozgotować na gęsty sos. Do ugotowanej dyni dodać sos, jeżeli jest za gęsty rozrzedzić. Dodać do smaku sól, paprykę i roztarty czosnek, mieszając zagotować. Dobrze smakuje z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *