Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 400 ml śmietanki kokosowej 500 ml bulionu jarzynowego 1 łyżka pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni 200 g groszku cukrowego 1 pęczek bazylii Sposób wykonania: Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pastę curry oraz imbir. Całość…
Kategoria: Warzywa
Bakłażany
Marynowane bakłażany
by Kinga Napierała • • 0 Comments
Składniki: 6 bakłażanów 100 ml czerwonego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml wody 1 łyżka posiekanego fenkułu 150 ml oliwy 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego oregano 1 liść laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w plastry i włożyć do rondla z…
Warzywa
Ziemianki w sosie imbirowym
by Maja Przybył • • 0 Comments
Składniki: 500 g słodkich ziemniaków 1 szkl. cukru 6 plasterków imbiru 1 l wody Sposób wykonania; Ziemniak obrać po czym pokroić je w dużą kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać imbir i gotować na mały ogniu do miękkości ziemniaków, po czym dodać cukier i nadal gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełożyć…
Warzywa
Smażone jarzyny na zielono
by Martyna Michalczyk • • 0 Comments
Składniki: ½ kapusty pekińskiej 350 g różyczek brokułów 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 150 g groszku cukrowego ¼ szkl. sosu hoisin ¼ szkl. chińskiego wina Sposób wykonania: Czosnek posiekać i wrzucić razem z imbirem na patelnie z rozgrzanym olejem sezamowym i sojowym. Po około 30…
Cebula
Duszone cebule w winie
by Barbara Piłat • • 0 Comments
Składniki; 500 g małych cebulek ½ łyżki słodkiej papryki w proszku 50 ml białego wina 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 5 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk sól Sposób wykonania: Do garnka wrzucić obrane cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, pieprz oraz goździki. Podlać całość oliwą i obsmażyć na małym ogniu,…