Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Placki ziemniaczano-maślane z bryndzą

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag maki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli 30 dag bryndzy tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każdym placku ułożyć…

Placki ziemniaczano-maślane z piekarnika

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni…

Kotlety z fasoli Teresy

Składniki: 30 dag fasoli cebula jajko 2 łyżki mąki pszennej kilka łyżek smalcu kilka łyżek bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Fasole zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła. Miękką fasole odcedzić i rozetrzeć po czym dodać do niej jajko, bułę tartą oraz podsmażoną na…

Kluski marchwiowe

Składniki: 1 kg mąki pszennej i żytniej 50 dag marchewki ½ szkl. cukru ¼ szkl. miodu opakowanie cukru waniliowego ½ opakowanie proszku do pieczenia masło Sposób wykonania: Obrane marchewki ugotować po czym zetrzeć na tarce. Następnie dodać do nich mąkę, cukier, miód proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta uformować…

Ćwikła z chrzanem w zalewie

Składniki: 1 kg buraków 3 łyżki utartego chrzanu ½ szkl. octu 1 ½ szkl. wody sól cukier Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym obrać i pokroić w plastry, które  ułożyć w słoju, przekładając chrzanem. Następnie wodę doprowadzić do wrzenia razem z solą, cukrem i octem. Odstawić do ostygnięcia po czym zalać buraki. Odstawić w chłodne…