
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
Zalewa:
- 2 l wody
- 0,5 l octu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- goździki
- cukier
- sól
- pieprz

Składniki: 2,5 kg ziemniaków 25 dag maki pszennej sól pieprz Farsz: 50 dag wołowiny liść laurowy ziele angielskie cebula jajko sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym połowę zetrzeć na tarce a pozostałe ugotować a po ugotowaniu utłuc. Wymieszać ze sobą starte i ugotowane ziemniaki, dodając jeszcze mąkę oraz sól i pieprz do smaku.…
Składniki: 50 da fasoli z puszki cebula 0,75 l bulionu warzywnego natka pietruszki 2 łyżki masła 200 g suszonych śliwek kilka ząbków czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać odsączoną fasolę. Trzymamy kilka minut na małym ogniu i wlewamy połowę bulionu. Dusić na pod przykryciem do miękkości…
Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera 0, 25 l kwaśnej śmietany cebula pęczek szczypiorku pęczek koperku kilka łyżek masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w łupinach. W między czasie twaróg rozetrzeć ze śmietaną, posiekana cebulą i zieleniną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Miękkie ziemniaki odcedzić i obrać po czym skropić je masłem…