Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka z sosem śliwkowym

Składniki:

  • 50 da fasoli z puszki
  • cebula
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g suszonych śliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać odsączoną fasolę.
    Trzymamy kilka minut na małym ogniu i wlewamy połowę bulionu.
    Dusić na pod przykryciem do miękkości fasoli a bulion całkowicie wyparuje.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
    Następnie śliwki zalać woda i gotować do momentu, aż trochę sie rozgotują, wówczas zmiksować je na jednolita masę i wymieszać z resztą bulionu, roztartym czosnkiem oraz sola i pieprzem.
    Całość zagotować i polać fasolę przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *