Składniki:
- 50 da fasoli z puszki
- cebula
- 0,75 l bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 200 g suszonych śliwek
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać odsączoną fasolę.
Trzymamy kilka minut na małym ogniu i wlewamy połowę bulionu.
Dusić na pod przykryciem do miękkości fasoli a bulion całkowicie wyparuje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Następnie śliwki zalać woda i gotować do momentu, aż trochę sie rozgotują, wówczas zmiksować je na jednolita masę i wymieszać z resztą bulionu, roztartym czosnkiem oraz sola i pieprzem.
Całość zagotować i polać fasolę przed podaniem.