Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Misz masz z kurczakiem

Składniki:

  • 1 kura
  • porcja włoszczyzny
  • 75 dag ryżu
  • 5 żółtek
  • 3 szkl. mleka
  • 3 szkl. rosołu
  • 3 łyżki maki pszennej
  • kilka łyżek masła
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • 50 dag rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Kurę zalać wodą, dodać włoszczyznę oraz przyprawy i gotować na małym ogniu.
    W między czasie podgotować lekko ryż po czym go odcedzić i zalać gorącym mlekiem.
    Skropić roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na 30 minut.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym wywarem po czym dodać do niej żółtka oraz śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
    Na koniec dodać jeszcze mięso pokrojone na kawałki, sparzone rodzynki.
    Całość wymieszać i podawać z upieczonym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *