Składniki:
- 1 kura
- porcja włoszczyzny
- 75 dag ryżu
- 5 żółtek
- 3 szkl. mleka
- 3 szkl. rosołu
- 3 łyżki maki pszennej
- kilka łyżek masła
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- 50 dag rodzynek
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
- Kurę zalać wodą, dodać włoszczyznę oraz przyprawy i gotować na małym ogniu.
W między czasie podgotować lekko ryż po czym go odcedzić i zalać gorącym mlekiem.
Skropić roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym wywarem po czym dodać do niej żółtka oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
Na koniec dodać jeszcze mięso pokrojone na kawałki, sparzone rodzynki.
Całość wymieszać i podawać z upieczonym ryżem.