Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane kluchy z mięsnym farszem

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 25 dag maki pszennej
  • sól
  • pieprz

    Farsz:

  • 50 dag wołowiny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać po czym połowę zetrzeć na tarce a pozostałe ugotować a po ugotowaniu utłuc.
    Wymieszać ze sobą starte i ugotowane ziemniaki, dodając jeszcze mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
    Następnie zalać mięso wodą, wrzucić jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie i ugotować ,aż będzie miękkie.
    Mięso odcedzić (zachowując wywar) i zemleć razem z cebulą.
    Wbić do niego jajka, doprawić solą ora pieprzem i dokładnie wymieszać.
    Smażyć około 10 minut na małym ogniu.
    Z ciasta ziemniaczanego uformować placuszki, na które nakładać mięsny farsz i zlepić w kule.
    Ugotować je w wywrze z gotowania mięsa około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *