Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- 25 dag maki pszennej
- sól
- pieprz
Farsz:
- 50 dag wołowiny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- cebula
- jajko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać po czym połowę zetrzeć na tarce a pozostałe ugotować a po ugotowaniu utłuc.
Wymieszać ze sobą starte i ugotowane ziemniaki, dodając jeszcze mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie zalać mięso wodą, wrzucić jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie i ugotować ,aż będzie miękkie.
Mięso odcedzić (zachowując wywar) i zemleć razem z cebulą.
Wbić do niego jajka, doprawić solą ora pieprzem i dokładnie wymieszać.
Smażyć około 10 minut na małym ogniu.
Z ciasta ziemniaczanego uformować placuszki, na które nakładać mięsny farsz i zlepić w kule.
Ugotować je w wywrze z gotowania mięsa około 1,5 godziny.