Składniki: 10 pomidorów 4 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego oregano sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory przeciąć na pół po czym posmarować je olejem, posypać solą, pieprzem, ziołami oraz natką pietruszki. Każda połówkę owinąć w folę aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.
Kategoria: Warzywa
Pomidory
Zapiekany seler z pomidorami i serem
by Agata Foltyn • • 0 Comments
Składniki: 2 selery 8 plastrów żółtego sera 2 pomidory 2 łyżki masła 1 łyżeczka słodkiej papryki proszek przyprawa do zup w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Obrane selery pokroić w grube plastry, które posmarować masłem i oprószyć pieprzem oraz przyprawą. Następnie zawinąć je w folie aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.…
Ziemniaki
Ziemniaki z czosnkiem zapiekane
by Ewa Ziółek • • 0 Comments
Składniki: 8 ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ziemniaki przekroić na pół. Następnie czosnek pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na kawałku folii aluminiowej wysmarowanej masłem. Na nim ułożyć ziemniaki, które posypać przyprawami. Zawinąć folię i wstawić do rozgrzanego piernika na 20 minut.
Kapusta
Modra kapusta z boczkiem
by Natalia Miszczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 25 dag wędzonego boczku cebula winne jabłko sok z cytryny kilak liści laurowych ziele angielskie cukier sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i podgotować. Następnie ją odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę przesmażyć na patelni i przełożyć…
Kapusta
Kapusta grochem i cebulką
by Krystyna Stachyra • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kiszonej kapusty 25 dag łuskanego grochu cebula łyżka masła 2 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Namoczony groch ugotować w wodzie w której się moczyły. W między czasie kapustę udusić do miękkości na małym ogniu. Następnie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać ją do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie…