Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Fasolka z boczkiem i kiełbasą

Składniki: 20 dag boczku 2 cebule 30 dag fasoli Jaś 2 liście laurowe 30 dag cienkiej kiełbasy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła z dodatkiem listka laurowego i…

Ziemniaki w serowym sosie na ostro

Składniki: 2 kg ziemniaków 4 jajka szklanka śmietany ½  szklanki mleka 30 dkg żółtego sera Gouda łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i zmiażdżyć połączyć z masłem przeznaczonym do wysmarowania naczynia. Wysmarować dokładnie całe naczynie. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać,…

Papryka w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kg czerwonej papryki 3 cebule 1 łyżka soli Zalewa: 1 szkl. wody ¾ szkl. octu ½ szkl. oleju ½ szkl. cukru 7 łyżek koncentratu pomidorowego 10 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w krążki przełożyć do osobnych naczyń, posypać solą i odstawić na 3 godziny. W…

Botwina z sosem musztardowym

Składniki: 1 botwina 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 100 g boczku biały ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól pieprz Sos: 150 ml słodkiej śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Botwinę podzielić na mniejsze kawałki a obrane jajka w kostkę. Następnie posiekana cebulę i pokrojony boczek…