Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 jajka
- szklanka śmietany
- ½ szklanki mleka
- 30 dkg żółtego sera Gouda
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać i zmiażdżyć połączyć z masłem przeznaczonym do wysmarowania naczynia. Wysmarować dokładnie całe naczynie. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube plastry i układać w naczyniu, posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz serem tak, żeby większa część sera pozostała do dalszego wykorzystania. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami i dokładnie wymieszać . Do tak przygotowanego sosu dodać żółty ser i zalać nim ziemniaki. Przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ulubioną sezonową surówką.