Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki w serowym sosie na ostro

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany
  • ½  szklanki mleka
  • 30 dkg żółtego sera Gouda
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła

    Sposób przyrządzenia:
    Czosnek obrać i zmiażdżyć połączyć z masłem przeznaczonym do wysmarowania naczynia. Wysmarować dokładnie całe naczynie. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube plastry i układać w naczyniu, posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz serem tak, żeby większa część sera pozostała do dalszego wykorzystania. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami i dokładnie wymieszać . Do tak przygotowanego sosu dodać żółty ser i zalać nim ziemniaki. Przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ulubioną sezonową surówką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *