Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- ½ kg grubych parówek drobiowych
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki śmietany
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, mielona papryka, kminek
Sposób przyrządzenia:
Naczynie żaroodporne nasmarować grubo tłuszczem. Kapustę podgotować w niewielkiej ilości wody przez 20 minut. Ryż ugotować na sypko, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w krążki , usmażyć na tłuszczu na złocisty kolor. Z kiełbasy usunąć osłonki i pokroić w plastry. W naczyniu układać, połowę kapusty, połowę kiełbasy, ryż wymieszany z cebulą i przyprawami, jednocześnie skrapiając śmietaną, Warstwę kończymy kiszoną kapustą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika/250 stopni C/ na 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i jeszcze zapiec.