Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 3 kromki pszennego chleba
- 2 łyżki sera parmezanu
- 30 dkg sera Gouda
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Dynię obrać, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dynię. Śmietanę wymieszać z parmezanem, szczyptą pieprzu oraz połową łyżeczki soli, zalać dynię w naczyniu i lekko wymieszać. Chleb pokruszyć, skórki drobno pokroić i wymieszać z serem Gouda, połączyć składniki i przyprawić do smaku szczyptą pieprzu i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszankę rozłożyć równomiernie na dyni. Zapiec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni i piec 30 minut.