Składniki:
- 1 kg ziemniaków gotowanych w łupinach
- 35 dkg pieczarek
- 4 jajka
- 3 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać z łupiny i pokroić w plastry. Grzyby umyć, ugotować, odsączyć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu i dodać pieczarki, poddusić. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać połową bułki tartej. Ułożyć warstwami ziemniaki, jajka, cebulę z grzybami. Uprzednio posolić do smaku. Na wierzch położyć warstwę ziemniaków. Wywar z gotowanych grzybów zagęścić mąką rozmieszaną w śmietanie, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wlać do rondla z potrawą. Wierzch posypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 190 stopni i zapiec około 25-30 minut.