Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka listków rozmarynu
  • ½ pęczka bazylii
  • sok z ½ cytryny
  • 6 łyzek śmietany
  • 20 dkg startego żółtego sera Gouda
  • sól, pieprz kajeński do smaku
  • masło do wysmarowania foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Cukinię umyć, rozciąć i wydrążyć miąższ. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim cukinię. Cebulę i czosnek poobierać i drobno posiekać, posypać nimi dno naczynia i wierzch cukinii, doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i piec około 20 minut. Zioła umyć, porwać listki i połączyć ze śmietaną, oraz żółtym serem.  Wyjąć naczynie z piekarnika , zdjąć folię ,posmarować cukinię śmietaną, posypać pieprzem kajeńskim. Ponownie zapiec jeszcze 15 minut. Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *