Składniki: 75 dag jarmużu 4 jajka 10 dag masła czerstwa bułka ½ szkl. mleka bułka tarta sól pieprz olej Sposób wykonania: Jarmuż zalać osoloną wodą i ugotować po czym go odcedzić i zemleć w maszynce. Następnie żółtka utrzeć razem z masłem i dodać powstałą masę do jarmużu. Doprawić do smaku i na koniec dodać białka…
Kategoria: Warzywa
Kapusta
Kapusta z grochem mojej mamy
by Ilona Murzyn • • 0 Comments
Składniki: ½ kiszonej kapusty 1 duża cebula ½ szklanki grochu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na…
Warzywa
Cepeliny z pieczarkami Iwony
by Halina Krężel • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 4 duże ugotowane ziemniaki ½ kg pieczarek 2 duże cebule olej sól, pieprz do smaku 4 łyżki śmietany . 2 szklanki mąki pszennej . 2 łyżki mąki ziemniaczanej . 2 jajka Sposób przyrządzenia: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gotowane ziemniaki zmiksować. Składniki ciasta połączyć ze…
Buraki
Buraczane placuszki Iwony
by Maria Leśnik • • 0 Comments
Składniki: 4 buraki czerwone 3 kwaśne jabłka ½ kg białego sera 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany ¼ szklanki wody niegazowanej łyżeczka cukru, sól do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Buraczki umyć, ugotować, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twaróg z mlekiem utrzeć na jednolitą masę. Jabłka…

