Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Kotlety z jarmuż

Składniki: 75 dag jarmużu 4 jajka 10 dag masła czerstwa bułka ½ szkl. mleka bułka tarta sól pieprz olej Sposób wykonania: Jarmuż zalać osoloną wodą  i ugotować po czym go odcedzić i zemleć w maszynce. Następnie żółtka utrzeć razem z masłem i dodać powstałą masę do jarmużu. Doprawić do smaku i na koniec dodać białka…

Kapusta z grochem mojej mamy

Składniki: ½ kiszonej kapusty 1 duża cebula ½ szklanki grochu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na…

Cepeliny z pieczarkami Iwony

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 duże ugotowane ziemniaki ½ kg pieczarek 2 duże cebule olej sól, pieprz do smaku 4 łyżki śmietany .    2 szklanki mąki pszennej .    2 łyżki mąki ziemniaczanej .     2 jajka     Sposób przyrządzenia: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gotowane ziemniaki zmiksować.  Składniki ciasta połączyć ze…

Buraczane placuszki Iwony

Składniki: 4 buraki czerwone 3 kwaśne jabłka ½ kg białego sera 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany ¼ szklanki wody niegazowanej łyżeczka cukru, sól do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Buraczki umyć, ugotować, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twaróg z mlekiem utrzeć na jednolitą masę. Jabłka…