Składniki:
- 4 buraki czerwone
- 3 kwaśne jabłka
- ½ kg białego sera
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- ¼ szklanki wody niegazowanej
- łyżeczka cukru, sól do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Buraczki umyć, ugotować, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twaróg z mlekiem utrzeć na jednolitą masę. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Do mleka dodać jajko, cukier i sól, ubijać stopniowo dodając mąkę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ser, jabłko i buraczki, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju na patelni kładziemy placuszki i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Upieczone wykładamy na półmisku polewamy śmietaną.