Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczane placuszki Iwony

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 3 kwaśne jabłka
  • ½ kg białego sera
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • ¼ szklanki wody niegazowanej
  • łyżeczka cukru, sól do smaku
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Buraczki umyć, ugotować, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twaróg z mlekiem utrzeć na jednolitą masę. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Do mleka dodać jajko, cukier i sól, ubijać stopniowo dodając mąkę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ser, jabłko i buraczki, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju na patelni kładziemy placuszki i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Upieczone wykładamy na półmisku polewamy śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *