Składniki:
- 6 filetów z pangi
- 6 średnich buraczków
- 1 pęczek zielonego koperku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 6 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny,
- kilka utłuczonych ziarenek kawy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Przyrządzić „ocet” kawowy. Pół szklanki soku z cytryny wymieszać z potłuczonymi ziarenkami kawy. Odstawić na 3-4 dni. Przecedzić i odlać do buteleczki. Na 6 talerzach układamy obrane, pokrojone w cienkie plastry buraki i skrapiamy octem kawowym wymieszanym z 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rybę pangę posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, skrapiamy resztką oliwy. Tak przygotowane filety pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku, lub na grillu przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną rybę wyjąć i ułożyć na burakach, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z frytkami lub białym pieczywem.