Składniki:
- 15 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 9 plasterków szynki drobiowej
- 35 dkg pieczarek
- 15 dkg sera żółtego Gouda
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany
- sól, pieprz do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Pieczarki oczyścić ,pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni na maśle. Dodać 2 łyżki śmietany i startego żółtego sera Gouda. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku . Upiec naleśniki. Na każdym naleśniku położyć plaster szynki, usmażone pieczarki i zwinąć naleśnika. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem układamy naleśniki. Polewamy resztą śmietany i posypujemy pozostałym serem Gouda, oprószamy solą i pieprzem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 10 minut.