Składniki:
- 1/5 kg jabłek
- 20 dkg masła
- 40 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- jajko
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, poobierać, pokroić w kosteczkę. W rondelku jabłka podlać odrobiną wody, dusić razem z cukrem i cukrem waniliowym aż będą miękkie. Mąkę zagnieść z jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia. Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na wielkość foremki, wyłożyć nim dno i boki. Wyłożyć jabłka posypać cynamonem. Drugą część rozwałkować pokroić na paseczki ułożyć na cieście kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Upieczone ciasto wykładamy na talerz deserowy i posypujemy cukrem pudrem.