Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 duże ugotowane ziemniaki
- ½ kg pieczarek
- 2 duże cebule
- olej
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany
. 2 szklanki mąki pszennej
. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
. 2 jajkaSposób przyrządzenia:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gotowane ziemniaki zmiksować. Składniki ciasta połączyć ze sobą przyprawiając solą do smaku, wymieszać. Jedną cebulkę posiekać drobniutko, podsmażyć z wcześniej obranymi i pokrojonymi w drobną kosteczkę pieczarkami. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Z gotowego ciasta, formować placuszki, na środku układając farsz z pieczarek, dokładnie zlepiając. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy cepeliny około 25-30 minut. Pozostałą cebulkę podsmażamy na oleju i dodajemy śmietanę. Gotowe cepeliny układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy sporządzonym sosem.