Składniki: 1 opakowanie wafli 2 kg ziemniaków 1 kostka margaryny 1 szkl. ciepłego mleka pęczek koperku sól pieprz przyprawa do ziemniaków ½ kg grzybów 1 cebula olej 3 jajka bułka tarta Sposób wykonania: Obrane ziemianki ugotować w solonej wodzie po czym je odcedzić i przełożyć na patelni. Dodać mleko, margarynę oraz koperek. Całość dokładnie wymieszać…
Kategoria: Warzywa
Warzywa
Warzywa w ziołach
by Ola Strączek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 marchewki 3 ząbki czosnku 2 cebule papryka 2 łyżki Vegety 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka oregano koperek łyżeczka pieprzu ½ szkl. oleju Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które posypać Vegetą. Następnie olej wymieszać z pryz prawami i…
Kapusta
Kapusta z fasolą i ziemniakami
by Wanda Pobłocka • • 0 Comments
Składniki: ½ kiszonej kapusty ¼ fasoli jasiek 5 ziemniaków 1 cebula olej liść laurowy ziele angielskie kostka rosołowa sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować, obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i całość zalać wodą. Wrzucić jeszcze liść laurowy, kostkę rosołową oraz ziele angielskie, ugotować. W między czasie…
Buraki
Buraczki zapiekane
by Paulina Samek • • 0 Comments
Składniki: 60 dag buraków 4 jajka 3 łyżki maki 3 łyżka masła ¾ szkl. śmietany garść startego żółtego sera sok z cytryny sól pieprz tłuszcz do formy Sposób wykonania: Buraki zalać wodą i ugotować po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plasterki, które obtoczyć w mace i usmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie przełożyć je…
Warzywa
Potrawka z porów i kiełbasy
by Wiktoria Choma • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. oleju 3 pory ½ kg dowolnej kiełbasy puszka fasolki szparagowej 2 łyżki ketchupu sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić w plasterki a kiełbasę w półplasterki. Następnie na rozgrzanym oleju poddusić pory. Gdy będą prawie miękkie dodać kiełbasę a potem wrzucić odsączoną z zalewy fasolkę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku ketchupem, solą…