
Składniki:
- 25 dkg średniej, białej fasoli
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz


Składniki: 50 dkg białej średniej fasoli 25 dkg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju lub smalcu ¼ otartej skórki cytryny sól, pieprz pikantny sos pomidorowy Sposób przyrządzenia: Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić.…
Składniki: 2 czerstwe bułki 1/litra mleka pęczek pietruszki słodka papryka w proszku 6 łyżek tartej bułki 8 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bułki namoczyć w mleku z dodatkiem wody, odcisnąć. Jajka ugotować na twardo, obrać i razem z bułką drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Na patelni…
Składniki: 6 ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 2 małe cebulki 2 łyżki masła sól, pieprz, olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i warzywa ugotować. Przesmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę , przestudzić .Ugotowane warzywa i ziemniaki poobierać, zemleć w maszynce, dodać jajka, bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę…
Składniki: 1 puszka kawioru 1szklanka śmietany 1 średnia posiekana cebulka 4 ziemniaki Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyte ziemniaki szczelnie zamykamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Gdy ziemniaki będą miękkie, rozchylamy folię. Nacinamy ziemniaki, łyżką wybieramy środek ziemniaka zostawiając około 2 -3 cm ściankę, napełniamy kawiorem wymieszanym uprzednio ze śmietaną i drobno posiekaną…