Składniki:
- 2 czerstwe bułki
- 1/litra mleka
- pęczek pietruszki
- słodka papryka w proszku
- 6 łyżek tartej bułki
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 2 surowe jajka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bułki namoczyć w mleku z dodatkiem wody, odcisnąć. Jajka ugotować na twardo, obrać i razem z bułką drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić drobno posiekaną cebulkę, połączyć z powstałą masą, surowymi jajkami i posiekaną drobno natką pietruszki. Doprawić do smaku solą słodką papryką w proszku i pieprzem. Formować kotleciki, obtoczyć a tartej buce i smażyć na złocisty kolor z obu stron, dobrze smakują z surówką z czerwonej kapusty.