Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała fasola z szynką

Składniki:

  • 50 dkg białej średniej fasoli
  • 25 dkg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • ¼ otartej skórki cytryny
  • sól, pieprz
  • pikantny sos pomidorowy

    Sposób przyrządzenia:
    Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, kilka minut smażyć mieszając, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, smażyć kolejne kilka minut. Dodać przyprawy, skórkę cytrynową, wymieszać, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzać i podawać. Przed podaniem udekorować. Jako dodatek podajemy sos.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *