Składniki: 30 dag boczku wędzonego 1 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 15 listków laurowych 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki oleju kilka gałązek koperku sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 10 minut. W między czasie ¼ łyżeczki pieprzu wymieszać z ½ łyżeczką soli, olejem oraz papryką. Następnie posmarować marynatą odcedzone…
Kategoria: Warzywa
Kapusta
Kapusta z ryżem
by Ewa Cwynar • • 0 Comments
Składniki: 3 ½ szkl. ryżu 1 główka kapusty 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki soli 2 ½ szkl. wody 2/3 szkl. wrzątku sól pieprz Sposób wykonania: Ryż dokładnie wyplukać po czym zalać wodą i odstawić na 3 godziny. W między czasie kapustę pokroić w 2 cm kostkę, usuwając głąb po czym wrzucić ją na rozgrzany smalec…
Warzywa
Zawijane pory
by Zygmunt Litwiński • • 0 Comments
Składniki: 6 sztuk por (białe części) 2-3 łyżki startego żółtego sera Gouda 6 plastrów drobiowej szynki 4-5 łyżek bułki tartej 5 łyżek masła 2 jajka sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, umyć, zalać wodą, dodać cukier i sól do smaku. Gotować około 15 minut Wyjąć łyżką cedzakową, schłodzić. Bułkę tartą wymieszać ze startym…
Ziemniaki
Ziemniaki zapiekane z serem
by Karolina Cieślewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag masła 15 dag startego żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować po czym je odcedzić i pokroić w cienkie plasterki, które posolić i poparzyć. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem i cały czas mieszając smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać 2/3 startego…

