Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta z ryżem

Składniki:

  • 3 ½ szkl. ryżu
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ½ szkl. wody
  • 2/3 szkl. wrzątku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż dokładnie wyplukać po czym zalać wodą i odstawić na 3 godziny.
    W między czasie kapustę pokroić w 2 cm kostkę, usuwając głąb po czym wrzucić ją na rozgrzany smalec i cały czas mieszając smażyć około 3 minut.
    Po tym czasie doprawić solą, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać ryż i trzymać pod przykryciem około 15 minut.
    Dolać jeszcze trochę wrzątki i gotować jeszcze na malutkim ogniu ostanie 10 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *