Składniki:
- 50 dag filetów rybnych
- ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
- 3 szkl. oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki octu ryżowego
- 1 kieliszek wódki
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety pokroić w paski, które oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie do sosu sojowego dodać wódkę, ocet, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz cukier do smaku.
Całość dokładnie wymieszać.
Ryby wyjąć a na patelnie wrzucić cebulę oraz imbir.
Po 30 sekundach wlać sos sojowy i podgrzewać do zgestnienia.
Wówczas dodać paski ryby, wymieszać i doprawić do smaku.