Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Oryginalne puree ziemniaczane

Składniki: 2 kg obranych ziemniaków 1/4 litra śmietany kremówki 3 łyżki masła pęczek koperku puszka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczkę kurkumy 1 zmiksowany gotowany burak Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę , dodać masło, śmietanę i dokładnie rozgnieść. Tak przygotowana masę rozdzielić do czterech miseczek. Pierwszą masę połączyć z posiekanym zielonym koperkiem wymieszać dokładnie. Drugą…

Aromatyczne pieczone ziemniaki

Składniki: 2 kg ziemniaków 2 łyżeczki oregano 3-4 cytryny sól oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy tak jak na frytki, obsączamy na papierowym ręczniku. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, posypujemy, przyprawą oregano, polewamy sokiem z cytryny, dolewamy wodę tak żeby przykryła ziemniaki Gotujemy aż wyparuje woda. Dobrze smakują jako dodatek do pieczonej…

Zapiekane placuszki z cebuli

Składniki: 5 cebul 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka oregano 3 szklanki mąki sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: 3 cebule utrzeć na tarce o grubych oczkach,2 cebule utrzeć na małych oczkach. Tak przygotowaną masę przełożyć do miski. Dodać mąkę, zioła  i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni…

Kalafior zapiekany w pikantnej panierce

Składniki: 1 duży kalafior 40 dkg sera feta 5  jajek 15 dkg sera parmezanu 1 torebka panierki chili 1 pęczek koperku 12 dkg tartej bułki łyżeczka przyprawy curry zmielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku masło ,bułka tarta do foremki Sposób przyrządzenia: Kalafior umyć, ugotować, podzielić na różyczki, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanej…

Przystawka z marchewki

Składniki: 60 dkg malutkich marchewek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki masła kawałek cynamonu 8 gałązek tymianku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać ,wrzucić do garnka ,wlać szklankę wody, masło, posiekany tymianek i cukier. Doprowadzić do wrzenia , dodać cynamon i gotować jeszcze 10—15 minut. Przez następne 15 minut odparowujemy nadmiar wody. Marchewkę podajemy…