Składniki:
- 2 kg obranych ziemniaków
- 1/4 litra śmietany kremówki
- 3 łyżki masła
- pęczek koperku
- puszka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 zmiksowany gotowany burak
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę , dodać masło, śmietanę i dokładnie rozgnieść. Tak przygotowana masę rozdzielić do czterech miseczek. Pierwszą masę połączyć z posiekanym zielonym koperkiem wymieszać dokładnie. Drugą masę połączyć z koncentratem pomidorowym i dokładnie wymieszać. Trzecią miseczkę połączyć z kurkumą i dokładnie wymieszać. Czwartą miseczkę wymieszać z ugotowanym zmiksowanym burakiem. Tak przygotowane, kolorowe miseczki ziemniaków podajemy z pieczoną rybą i ulubioną surówką.