Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki faszerowane

Składniki: 24 duże ziemniaki 2 łyżki masła ½ szkl. gęstej śmietany 2-3 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Ziemniaki oprószyć solą po czym upiec na pół miękko, wówczas z ziemniaków odciąć czubki i wydrążyć. Następnie połowę wydrążonego miąższu połączyć ze śmietaną raz masłem. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Powstałym farszem napełnić ziemniaki i przykryć odciętymi…

Ziemniaki duszone z warzywami

Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 marchewka • ½ pietruszki • 2 szkl. wody • ½ cebuli • 3 łyżki masła • 1 szkl. sosu śmietankowego • liść laurowy • łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić w kostkę po czym zalać je małą ilością wody. Ugotować pod przykryciem na małym…

Fasolka po grecku

Składniki: 20 dag. fasoli Jaś cebula puszka koncentratu pomidorowego 30 dag. pomidorów 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz ostra papryka w proszku 40 ml.oliwy Przygotowanie: Namoczoną przez noc fasolę ugotować  do miękkości w osolonej wodzie. Pomidory obrać ze skórki i posiekać. Rozgrzać oliwę i na patelni podsmażyć pokrojoną  w kostkę cebulę, dodać pomidory, utarty czosnek,…

Bakłażany po katańsku

Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sol pieprz Przygotowanie: Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry ,posolić i zostawić na pół godziny, po czym osączyć i wysuszyć. Następnie bakłażany przesmażyć na rozgrzanej oliwie ,aż się zrumienią. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu i…

Parowane młode ziemniaczki

Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków Kamis koperek suszony Kamis 2 cebulki marchewka 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Cebulkę, marchew obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, koperkiem. Na koniec dodajemy oliwę, wodę. Przykrywamy szczelnie ziemniaczki. Gotujemy pod przykryciem 30 minut…