Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany po katańsku

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sol
  • pieprz

    Przygotowanie:
    Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry ,posolić i zostawić na pół godziny, po czym osączyć i wysuszyć. Następnie bakłażany przesmażyć na rozgrzanej oliwie ,aż się zrumienią. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przestudzić. Pomidory pokroić na połówki, oczyścić z pestek, ułożyć na bakłażanach. Czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z bułką tartą, i zieloną pietruszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *