Składniki:
- 4 bakłażany
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- łyżka bułki tartej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sol
- pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry ,posolić i zostawić na pół godziny, po czym osączyć i wysuszyć. Następnie bakłażany przesmażyć na rozgrzanej oliwie ,aż się zrumienią. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przestudzić. Pomidory pokroić na połówki, oczyścić z pestek, ułożyć na bakłażanach. Czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z bułką tartą, i zieloną pietruszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę