Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Rydze marynowane w oliwie

Składniki: 200 g małych rydzów marynowanych 200 ml oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach ½ łyżeczki ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku Sposób wykonania: Oliwę lekko podgrzać z dodatkiem pieprzu, soli, majeranku oraz ziela angielskiego. W między czasie zalewę odlać ze słoika a grzyby zalać ciepłą oliwą. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na…

Dżem bananowy z kawą

Składniki: 2 kg dojrzałych bananów ½ l wyciśniętego soku z pomarańczy ¼ l czarnej kawy 150 g brązowego cukru Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na kawałki, zalać je sokiem pomarańczowym. Dodać jeszcze kawę oraz cukier i dusić na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie przełożyć dżem do słoików i szczelnie zakręcić.

Kapusta marynowana

Składniki: 5 kg kapusty ½ szkl. soli pieprz ziarnisty goździki laska cynamonu liście laurowe Zalewa: 1 l wody 1 ½ łyzki soli ½ szkl. cukru 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym blanszować ja około 1 minuty w gorącej wodzie. Następnie kapustę przełożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć 304 goździki, 3-4…

Ogórki marynowane soku z czarnych porzeczek

Składniki: małe ogórki pieprz goździki czosnek koper mięta Marynata: 1 l wody 1 szkl. soku z czarnych porzeczek 2 łyżki soli łyżka cukru Sposób wykonania: Do każdego słoika włożyć ogórki oraz 3 goździki, 3 ziarenka pieprzu, gałązki mięty i koperku oraz 2 ząbki czosnku. Następnie składniki podane na marynatę doprowadzić do wrzenia po czym zalać…