Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Konfitury z malin Zofii

Składniki: • 400 g świeżych malin • 2 2/3 szkl. cukru • ¾ szkl. wody Sposób wykonania: Maliny zasypać łyżką cukru i odstawić na godzinę. W między czasie z wody i cukru ugotować syrop po czym dodać do niego maliny. Całość dokładnie wymieszać i oprowadzić do wrzenia. Powstałą na powierzchni pianę usunąć i ponownie zagotować.

Dżem z berberysu i jabłek

Składniki: 0,5 kg berberysu 0, 5 kg jabłek 350 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plasterki. Oczyszczony berberys również pokroić plasterki. Wrzucić je do garnka, podlać ½ szkl. wody i rozgotować, wówczas wsypać cukier i smażyć na małym ogniu.

Konfitury z winogron Kasi

Składniki: 800 g winogron 7-8 szkl. cukru 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Z winogron usunąć ziarenka po czym zasypać je połową cukru i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z reszty cukru i wody ugotować syrop d o którego dodać owoce. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu.