Składniki: 1 kg śliwek 40 ml amaretto 1 kg cukru żelującego 1 op. kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Śliwki sparzyć wrzątkiem po czym przekroić je na pół i wydrążyć pestki. Następnie do śliwek dodać amaretto oraz wlać wodę aby całość ważyła około 1 kg wody. Zasyp całość cukrem żelującym. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na…
Kategoria: Dżemy
Dżemy
Dżem z mirabelek Ewy
by Ewa Chowaniec • • 0 Comments
Dżemy
Dżem z cukinii Uli
by Katarzyna Waliczek • • 0 Comments
Składniki: 5 kg cukinii 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe 5 łyżek kwasku cytrynowego olejek cytrynowy Sposób wykonania: Cukinie zetrzeć na tarce po czym rozgotować w rondelku na małym ogniu, wówczas dodać galaretki, cukier oraz olejek cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić…
Dżemy
Dżem bananowy z kawą
by Małgorzata Jagielska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg dojrzałych bananów ½ l wyciśniętego soku z pomarańczy ¼ l czarnej kawy 150 g brązowego cukru Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na kawałki, zalać je sokiem pomarańczowym. Dodać jeszcze kawę oraz cukier i dusić na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie przełożyć dżem do słoików i szczelnie zakręcić.
Dżemy
Dżem z berberysu i jabłek
by Nina Zaborowska • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg berberysu 0, 5 kg jabłek 350 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plasterki. Oczyszczony berberys również pokroić plasterki. Wrzucić je do garnka, podlać ½ szkl. wody i rozgotować, wówczas wsypać cukier i smażyć na małym ogniu.