Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Konfitury

Konfitury ze śliwek i dyni

Składniki: 500 g śliwek 300 g miąższu z dyni 500 ml soku z pomarańczy 1 laska wanilii 2 łyżeczki mielonego imbiru 500 g cukru żelującego Sposób wykonania: Dynię pokroić w kostkę, śliwki przekroić na polówki i usnąć z mich pestki z wanilii wydrążyć miąższ. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, dodając sok pomarańczowy. Gotować na…

Konfitury z zielonych pomidorów

Składniki: 1 kg drobnych zielonych pomidorów 1 kg cukru pudru 1 szkl. wody 10 g kwasku cytrynowego 200 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym nakłuć je widelcem, wówczas zalać je wrzątkiem. Dodać jeszcze połowę kwasku cytrynowego i doprowadzić do wrzenia. W między czasie z cukru, wody oraz reszty kwasku cytrynowego ugotować…

Konfitury z arbuza

Składniki: 800 g arbuza 7-8 szkl. cukru sok i skórka starta z 4 cytryn 2 szkl. wody Sposób wykonania: Obranego arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą po czym ugotować do miękkości. W między czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, które wymieszać z połową cukru po czym zalać 2 szklankami wody…

Konfitury z białych czereśni

Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów  włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…