Składniki: 800 g agrestu ½ szkl. cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczony agrest zalać wodą i zagotować, odstawić do ostygnięcia. Ponownie zagotować i odcedzić. Z wody i cukru przyrządzić syrop i dodać do niego agrest. Całość wymieszać i 2 razy zagotować.
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Marynowane buraki
by Gosia Gąsior • • 0 Comments
Przetwory domowe
Marynowany kalafior
by Janina Zaręba • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kalafiora Zalewa: 2 ¼ l wody ¾ szkl. soli 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym ciasno ułożyć je słoikach. Następnie doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli po czym zdjąć z ognia i wymieszać z octem. Powstałą zalewą zalać kalafiory. Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze…
Konfitury
Konfitury z mirabelek
by Teresa Rosiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mirabelek 1 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Każdą mirabelkę nakłuć widelcem po czym zasypać je połową cukru. Następnie z wody i cukru ugotować syrop do którego wrzucić owoce i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie delikatnie mieszając smażyć na wolnym ogniu. Na koniec przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Dżemy
Dżem z jabłek i wiśni
by Henryk Cebula • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wiśni 1 kg jabłek 11/4 cukru Sposób wykonania: Z jabłek usunąć gniazda nasienne, zalać je niewielką ilością wody i rozgotować po czym przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, zasypać ½ kg cukru i doprowadzić do wrzenia. W między czasie wydrylowane wiśnie zasypać resztą cukru i odstawić aby puściły sok, wówczas dodać je…