Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru
Składniki: 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfrutów 1 kg cytryn 2 kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze, cytryny i grejpfruty obrać ze skórki pokroić w paseczki. Wrzucić owoce do garnka razem z połową startych skórek. Zasypać je cukrem i trzymać na malutkim ogniu około 60 – 70 minut. Gorący dżem włożyć do słoików, szczelnie zakręcić i…
Składniki: 2 kg pomidorów po 2 łyżki spirytusu na każdy słoik Sposób wykonania: Pomidory dokładnie umyć po czym układać je warstwami w słoikach. Następnie do każdego słoika wlać po 2 łyżki spirytusu, podpalić. Kilka razy wstrząsnąć słoikiem i szczelnie zakręcić.
Składniki: 400 g poziomek 3 2/3 szkl. cukru 1 szkl. wody odrobina spirytusu Sposób wykonania: Poziomki zasypać je 1 szklanką cukru i skropić spirytusem po czym wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z wody i cukru przyrządzić syrop do którego włożyć owoce. Całość wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. W trakcie zdejmować…
Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek 800 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki zalać ½ szkl., wody i je rozgotować. Następnie przetrzeć je przez sito i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać cukier, Całość wymieszać i przełożyć do słoików. Odstawić na 48 godzin gdy na wierzchu pojawi się skorupka, wówczas zakręcić…