Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Dynia marynowana

Składniki: 1 ½ kg dyni 1 szkl 10% octu ½ szkl. miodu Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę, którą zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia, wówczas odsączyć ja na sicie. Czynność ta powtórzyć dwukrotnie. W między czasie na 1 szkl. octu dać ½ szkl. miodu, doprowadzić do wrzenia po czym dodać dynię. Całość wymieszać…

Winogrona marynowane

Składniki: 2 kg winogron 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Winogrona oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie przyrządzić zalewę 2 szklanki wody wymieszać z 1 szklanką octu i na każde 3 szklanki tej mieszaniny wsypać 2 szklanki cukru i skórkę startą z 1 cytryny. Zalewę…

Kompot z suszu

Składniki: 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych fig 200 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 80 g cukru kawałek cynamonu 1 cytryna Sposób wykonania: Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 2 godziny. W miedzy czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok, które dodajemy do owoców. Wrzucić jeszcze…

Kompot z żurawin Beaty

Składniki: 1 kg żurawin 200 g cukru Sposób wykonania: Żurawiny zasypać cukrem i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Przecedzić kompot przecierając owoce. Odstawić na trochę  na bok by opadła powstała piana po czym można już podawać.