Składniki: 2 kg pomidorów Marynata: na 1 l soku jabłkowego łyżka soli Sposób wykonania: Oczyszczone pomidory przekłuć wykałaczką u nasady łodyżek. Następnie przełożyć je do słoików i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 8-10 minut po czym wodę zlać a pomidory zalać świeżym wrzątkiem. Następnie sok jabłkowy wymieszać z solą, doprowadzić do wrzenia. Z pomidorów ponownie…
Kategoria: Przetwory domowe
Konfitury
Konfitury z białych czereśni
by Bogdan Załęski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…
Powidła
Powidła z berberysu
by Ilona Majer • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg berberysu 1-1/2 kg cukru Sposób wykonania: Jagody dokładnie oczyścić po czym zalać niewielka ilością wody i ugotować. Następnie przetrzeć je przez sito po czym zasypać cukrem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż zostanie 50% początkowej objętości. Powidła przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Konfitury
Konfitury z łodyżek szczawiu
by Kamila Borucka • • 0 Comments
Przetwory domowe
Żółte śliwki marynowane
by Izabela Waligóra • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek 2 szkl. wody 1 szkl. 10 % octu 2 szkl. cukru 4 ziarna kardamonu Sposób wykonania: Śliwki ponakłuwać igła po czym przełożyć je do słoików. 2 szkl. wody wymieszać z 1 szkl. octu. A na te 3 szklanki wziąć 4 ziarna kardamonu oraz 2 szkl. cukru. Całość wymieszać i doprowadzić do…