Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta marynowana

Składniki:

  • 5 kg kapusty
  • ½ szkl. soli
  • pieprz ziarnisty
  • goździki
  • laska cynamonu
  • liście laurowe

    Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 ½ łyzki soli
  • ½ szkl. cukru
  • 1 szkl. 10% octu

Sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkować po czym blanszować ja około 1 minuty w gorącej wodzie.
    Następnie kapustę przełożyć do słoików.
    Do każdego słoika włożyć 304 goździki, 3-4 ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz laski cynamonu.
    Składniki podane na zalewę doprowadzić do wrzenia i zalać nią kapustę.
    Słoiki szczelnie zakręcić i gotować około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *