Składniki: • 1 kg kurek • 2-3 ząbki czosnku • łyżeczka suszonego tymianku • 2-3 łyżki oliwy • ½ szkl. bulionu • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki przecieru pomidorowego • sól • pieprz • szczypta cukru Sposób wykonania: Grzyby smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju po czym zmniejszyć ogień i smażyć…
Kategoria: Grzyby
Grzyby
Leśne grzyby duszone z orzechami
by Marta M • • 0 Comments
Składniki: • 700 g leśnych grzybów • 2-3 cebule • 3-4 ząbki czosnku • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2-3 łyżki oliwy • 2-3 łyżki soku z cytryny • łyżka posiekanej kolendry • łyżka posiekanej natki pietruszki • łyżka posiekanego koperku • sól • pieprz • szczypta szafranu • łyżka wrzątku • ½ szkl.…
Kurki
Kurki w serowym sosie
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kurek 2 cebule 150 g wędzonego boczku łyżka smalcu łyżka masła ¾ szkl. śmietany ćwierć szkl. bulionu 150 g twardego żółtego sera sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić i…
Grzyby
Sos grzybowy ekstra
by Leszek Kosmalski • • 0 Comments

Składniki: grzyby świeże lub mrożone po 20 dkg (najlepiej 4 rodzaje np. kurki, podgrzybki, prawdziwki, pieczarki), najładniej sos wygląda jeśli grzyby są małe i dajemy je w całości. Ja zadałem sobie trudu w znalezieniu takich, sos jest ekstra. 6 szalotek lub małych cebulek 1/2 l. bulionu warzywnego wędzony surowy boczek 10 dkg. masło 1 łyżka…
Grzyby
Sowy ala schabowy
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych Kani 2 jajka Mąka Bułka tarta Vegeta Pieprz Olej Sposób przyrządzenia: Grzyby opłukać pod zimna wodą, odciąć nóżki i osuszyć. Następnie oprószyć je lekko Vegetą i pieprzem. Przygotować klasyczną panierkę: najpierw talerz z mąką, potem z roztrzepanymi jajkami a na końcu z bułką tartą. Grzyby panierujemy wg powyższej kolejności. Smażymy (obracając, co…