Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kurki

Świąteczne kurki w sosom sojowym

Składniki: 1/2 kg kurek 3 łyżki sosu sojowego ¼ skl. oleju pęczek koperku sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, cały czas mieszając smażyć na małym ogniu. Gdy grzyby zmiękną i płyn odpruje doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Trzymać na ogniu jeszcze kilka minut po czym dodać posiekany…

Duszone kurki z tymiankiem

Składniki: • 1 kg kurek • 2-3 ząbki czosnku • łyżeczka suszonego tymianku • 2-3 łyżki oliwy • ½ szkl. bulionu • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki przecieru pomidorowego • sól • pieprz • szczypta cukru Sposób wykonania: Grzyby smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju po czym zmniejszyć ogień i smażyć…

Kurki w serowym sosie

Składniki: 1 kg kurek 2 cebule 150 g wędzonego boczku łyżka smalcu łyżka masła ¾ szkl. śmietany ćwierć szkl. bulionu 150 g twardego żółtego sera sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić i…

Kurki w pikantnym cieście

Składniki: 50 dkg kurek 1 szklanka oleju 1 jajko ½ szklanka mąki 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru pieprz, sól, curry Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, obsączyć, osuszyć. Z maki jaka i mleka przygotować ciasto, dodać cukier i przyprawy w takiej ilości aby ciasto było pikantne. W…

Kurki mocno czosnkowe

Skład: 50dkg świerzych lub mrożonych kurek 4 ząbki czosnku masło 1 cebula sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, większe pokroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek i cebulę, dodać kurki. Smażyć do momentu aż odparuje powstały sos. Posolić i popieprzyć. Podawać z białym pieczywem.