Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurki w serowym sosie

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • łyżka smalcu
  • łyżka masła
  • ¾ szkl. śmietany
  • ćwierć szkl. bulionu
  • 150 g twardego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić i dodać grzyby, trzymać na ogniu ok. 10 min.
    Następnie wlać bulion, dodać pieprz i pozostawić na ogniu kolejne 30 min.
    W między czasie w rondlu rozgrzać masło i wrzucić starty ser, podgrzewać ok. 2-3 min po czym wlać śmietanę i mieszając gotować do zgęstnienia.
    Sos serowy wlać do grzybów, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *