Składniki:
• 1 kg kurek
• 2-3 ząbki czosnku
• łyżeczka suszonego tymianku
• 2-3 łyżki oliwy
• ½ szkl. bulionu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• sól
• pieprz
• szczypta cukru
Sposób wykonania:
Grzyby smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju po czym zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze ok. 10-15 min.
W między czasie przecier pomidorowy wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, bulionem, pieprzem, cukrem oraz tymiankiem i wlać całość do grzybów.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu ok. 50 min.
Pod koniec duszenia wymieszać z sokiem z cytryny.
Jeśli to konieczne doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Ewelka