Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior w ziołach

Składniki:
• kalafior
• sok z 1 cytryny
• 1 szkl. bulionu
• 2 łyżki masła
• łyżka mąki
• ½ szkl. śmietany
• 2 łyżki posiekanych listków ogórecznika
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• łyżka bazylii
• łyżeczka posiekanych listków melisy
• łyżeczka posiekanego krwawnika
• łyżeczka posiekanego koperku
• łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 2 łyżki kwiatów ogórecznika
• sól
• pieprz
• cukier

Sposób wykonania:
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, łyżki masła i soku z cytryny.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Trzymać na ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
Następnie wlać śmietanę wymieszaną z zieleniną, dokładnie wymieszać, podgrzać (nie gotować).
Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać go sosem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Ewelka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *